Onko coachingissa jotain taikaa? 

 

Kun vastasin mediatoimistokonsernin kehitysasioista pohjoismaisesti, kävin benchmarkaamassa toimialan johtavia toimistoja Englannissa. Huomasin, että siellä oli panostettu ihmisten kehittämiseen, mikä oli ihan loogista, koska ihmisethän mediasuunnitelmia asiakkaille tekevät – koneet vain laskevat asioita. Ihastuin Carat UK:n koulutusohjelmaan niin kovasti, että kopioin sen ylpeydellä myös pohjoismaisiin yksiköihin. Vuosi oli 2001.

 

Hyppy vuoteen 2019. Muutimme perheeni kanssa uuteen kotiin ja pakotin itseni siivoamaan vanhat paperipinot. Kuinka ollakaan, löysin vuoden 2001 koulutusohjelman mapin. Nopeasti kävi ilmi, että kyseessä oli coaching-koulutus. Muisti palautti mieleen vähän epämukavia tilanteita koulutuksesta, jossa pakottauduimme parityönä auttamaan toisiamme kysymällä kysymyksiä neuvomisen sijaan. Muistan, että alku tuntui kamalan vaikealta etenkin, kun minulle sattui pariksi vähän hiljaisempi talousjohtaja. Muistan myös sen, että koin voimakasta oivalluksen tunnetta, kun huomasin, että tämähän toimii. Siksi varmaan olen raahannut kansiota mukanani parikymmentä vuotta.

 

Johtajana toimiessani olen saanut pariltakin oman talon sisäiseltä ja yhdeltä ulkoiselta coachilta apua työssäni. Olen miettinyt aina sessioiden jälkeen, mitä tilanteessa oikein tapahtui. Tuo toinen kyseli kaikenlaista, ja minä jumppasin vaikeiksi kokemiani asioita ja pääsin usein ryydloikan verran eteenpäin ajatuksissani. Olo oli selkeä.

 

Vuonna 2019 uuden kodin hankkiminen ei ollut ainoa muutos elämässäni. Olin myös jäänyt yrityskaupan jälkimainingeissa pois töistä ja viettänyt hetken sapattia. Lounaalla entisen työkaverin kanssa kuulin, että Tampereella järjestetään BCI:n bisnes coaching -kurssi ja kaverini suositteli tutustumaan aiheeseen. Seuraavana päivänä ilmoittauduin mukaan. Ensimmäisestä päivästä lähtien coachasimme toisiamme ja opettelimme uudenlaista tapaa auttaa kaveria. En voinut kuin hämmästellä, mitä saimme toisissamme aikaiseksi! Minusta tuntui, että olin löytänyt kotiin.

 

Nyt coaching-yrittäjänä olen pohtinut, miten kertoa coachingin taiasta ihmiselle, joka ei ole sitä itse koskaan kokenut. Keskustelin viime viikolla erittäin kokeneen ja osaavan kollegani kanssa aiheesta. Hän heitti, että coaching pitää perustella hyötyjen avulla. Tietenkin.

 

Haluaisitko sinä tehdä parempaa tulosta pienemmällä vaivalla? Tai kirkastaa, miten pääsisit paremmin omiin tavoitteisiisi? Tai pohtia omaa energian hallintaasi, jotta voisit elää tasapainoisempaa elämää? Entä hankalat henkilöstökysymykset – kenen kanssa mietit niitä? Kaikki johtajat kohtaavat työssään näihin kysymyksiin liittyviä haasteita. Kenenkään ei pitäisi joutua kohtaamaan niitä yksin. Coachingin taiasta pitäisi kaikkien päästä osalliseksi.